?Zoete melk? is een delicatesse op zich, maar kan ook goed op brood gesmeerd worden of in taarten gebruikt worden. In andere talen wordt het ook wel ?doce de leite?(Portugees) of ?dulche de leche?(Spaans) genoemd. In Midden en Zuid Amerika is ?zoete melk? een bekend verschijnsel. Doce de leite wordt gemaakt van zoete melk, ofwel gecondenseerde melk.
Gecondenseerde melk koken in blik
De meest eenvoudige manier om gecondenseerde melk te koken is een blikje met gecondenseerde melk te verwarmen. Belangrijke punten hierbij zijn:
Haal het label van het blikje!
Maak een paar gaatje op tegenovergestelde plaatsen aan de bovenste rand van het blikje.
Plaats het blikje in het midden van het pannetje.
Het water mag niet hoger zijn dan ongeveer 2,5 cm onder de bovenste rand van het blikje.
Laat het water aan de kook komen en verlaag het vuur.
Laat het 3 á 4 uur borrelen (hoe langer, hoe steviger de doce de leite wordt).
Bij het pakken goed opletten dat het blik heel heet is! Laat het blik afkoelen en roer het goed door zodra je het uit het blik hebt gegoten.