Gecondenseerde melk maken, ook wel condens genoemd, klinkt als een ingewikkeld procédé. Dit valt reuze mee, maar het is handig om het een paar keer te doen, zodat je het onder de knie krijgt.
Nut
Gecondenseerde melk maken is handig, omdat de melk lang houdbaar is. Ook is het gezoet, waardoor het toe te passen is bij het bakken. Door het langdurig te verhitten kan je er dulce de leche van maken. Dit is heerlijk in gebak en op brood. Van gecondenseerde melk kan eveneens karamel worden gemaakt door er nog meer suiker aan toe te voegen en dan te verhitten.
Werkwijze
- Gecondenseerde melk wordt gemaakt van
- 235 ml kokend water
- 55 g margarine
- 400 g witte suiker
- 480 g magere melkpoeder
Voeg het water, de margarine en de suiker samen in een blender. Mix dit goed. Voeg vervolgens een kwart van de melkpoeder toe en mix dit ook. Herhaal dit nog drie keer totdat de melkpoeder op is. Elke keer weer goed mengen in de blender (klik hier voor kooptips!). Dan is het al klaar. De melk kan lang in een luchtdicht bakje worden bewaard.