Wat is gecondenseerde melk

Je leest het regelmatig in recepten; gecondenseerde melk. En dan voornamelijk in zoete recepten zoals taarten en koekjes. Maar wat is gecondenseerde melk nu precies? Is het gemakkelijk verkrijgbaar of te vergelijken met normale melk? Dat lees je hieronder verder.

Geen gewone melk

Zoals vele mensen wel denken is gecondenseerde melk absoluut geen normale melk uit een fles of pak. Daarnaast wordt het verpakt in een blikje en is het veel langer houdbaar. Maar wat is gecondenseerde melk dan wel? Het is koemelk waarbij voor het grootste gedeelte het water van de melk is onttrokken. Daarnaast wordt er ook suiker aan toegevoegd, zodat de melk langer houdbaar is en bacteriƫn er geen grip op krijgen. Het is nog steeds lactoserijk, dus als je symptomen van intoleranties hebt: let goed op!

gecondenseerde melk

Het proces

Om gecondenseerde melk te krijgen wordt er in 7 stappen een traject afgelegd. Door middel van een machine, genaamd de 7-trapsindamper, loopt de melk door smalle pijpjes en wordt het water uit de melk onttrokken door middel van stoom. Dit wordt 7 maal herhaald totdat er een stroperige massa ontstaat. De suiker die wordt toegevoegd zorgt voor de juiste smaak en de langere houdbaarheid.

Verkrijgbaarheid

Gecondenseerde melk is verkrijgbaar in de gebruikelijke supermarkten en toko’s. Het is verpakt in een blikje en wordt verkocht in kleine hoeveelheden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.